Anmeldelse – Getafe CF fodboldkamp

Anmeldelse
Med den hastigt voksende del af økonomien der angår “oplevelser” eller “underholdning” altså produkter der er immaterielle og kun overleveres i form af minder, fotos, video etc. findes der i dag en lang række produkter hvor de vigtigste egenskaber ikke er af fysisk karakter. Disse produkter er dog ligeså reelle som varer lavet af mursten og mørtel eller plastik og jern. Derfor er det også relevant at forsøge at vurdere kvaliteten af sådanne oplevelses produkter.
I det følgende vil vi forsøge at anmelde et af de centrale produkter indenfor fodboldverdenen. En fodboldkamp. Anmeldelsen angår ikke spillet på banen. Denne del findes der allerede masser af sportsjournalister verden over der beskæftiger sig med. Anmeldelsen vil istedet forsøge at fokusere på oplevelsen ved at gå på stadion set udfra tilskueren’s synspunkt. Hvad er det for nogle elementer der er vigtige hvis man som fan eller fodboldinteresseret går på stadion og hvordan klarer en given kamp på et givet stadion sig i den sammenhæng.
Vi forsøger at anmelde det produkt der hedder en “fodboldkamp” på 6 forskellige variabler: stemning – faciliteter – udsyn – beliggende – sikkerhed – pris + en samlet score. Hvad der ikke bliver vurderet er selve kvaliteten af spillet på banen. Det lader vi andre om og kan sikkert variere meget fra gang til gang og er derfor svært at sige noget generelt omkring.
Skalaen går fra 1 til 5 hvor 5 er det højeste og 1 det laveste og 3 en pæn middel karakter.
Fodboldkamp med klubben Getafe CF fra det sydlige Madrid på stadion Coliseum Alfonso Perez.
Billedet viser hovedtribunen før en kamp mellem Getafe CF og Valencia CF.

Alfonso Perez stadion i Getafe - hovedtribune

Alfonso Perez stadion i Getafe - hovedtribune

Beliggenhed:
Getafe er en forstad syd for Madrid. Man kan midlertid godt komme til Getafe ved at bruge metro netværket i Madrid. Man skal tage den blå linie 10 til Puerta del Sur og derpå skifte til metro sur og så køre med indtil stationen Los Espartales. Man skal have en ekstra billet for at kunne bruge metro sur så den samlede pris bliver 2€ Euros for at komme frem og 2€ Euros for at komme tilbage. Når man er ankommet til stationen Los Espartales ligger stadion blot få minutter derfra til fods. Det tager måske en time måske lidt mere eller lidt mindre alt afhængig af tidspunktet på dagen at komme fra Madrid centrum til Getafe med metro.
Da det er ret let at køre med metro da stationer og linier er klart defineret er det helt klart et stort plus at man kan komme til stadion i Getafe uden at skulle med bus eller taxi etc. Det betyder at transportomkostningerne er ret beskedne og det at finde vej er relativt enkelt selv uden at kunne spansk.
Med en rejse tid på over en time frem og over en time tilbage er der et lille minus ved at skulle udenfor selve Madrid – sammenlignet med Real Madrid – Atletico Madrid og Rayo Vallecano der alle har stadions i det egentlige Madrid.
Vi giver derfor karakteren 3 stjerner der er klart godkendt men så heller ikke mere.

Sikkerhed:
Det at gå til en begivenhed med mange mennesker på lille plads betyder at sikkerhed er et vigtigt emne da mange mennesker på samme tid og sted kan give problemer.

Getafe fans og sikkerhedsvagt

Getafe fans og sikkerhedsvagt

På billedet kan ses Getafe’s mest fanatiske fans bag det ene mål. Der er samtidigt en sikkerhedsvagt til at holde øje med fansene. Generelt er fans i Spanien ikke så fanatiske så der er ikke så mange problemer med slagsmål eller andre optøjer. Folk ser fodbold som man ser tyrefægtning en opvisning og en udøvelse af en kunstart. Man applauderer de gode detaljer og det flotte spil men er ikke fanatiske i støtten til ens hold.
Omkring banen løber der en grav der forhindrer folk i at komme ind på grønsværen. Der er gode brede gange på en rampe der løber rundt om stadion mellem den nederste og den øverste tribune så mange mennesker kan komme ud hurtigt. Der er en række kontrollører på plads ved indgangen der checker for ulovlige objekter. Det er sjældent at modstanderen til Getafe har fans med så generelt er stemningen meget rolig.

Vi giver Getafe 4 stjerner for sikkerheden på og udenfor stadion. Det virker meget sikkert og roligt at gå til fodbold i Getafe.

Udsigt:
Når man går til fodbold på stadion snarere end at se en kamp i TV er det som regel for at kunne se detaljer man ikke kan se på TV eller for at føle atmosfæren. En meget vigtig del er således at man har et godt udsyn til begivenhederne på banen.

Kig indefor på Getafe CF stadion Alfonso Perez

Kig indenfor på Getafe CF stadion Alfonso Perez


Som kan ses på billedet ovenfor har de fleste sæder en god udsigt til banen og er relativt tæt på grønsværen. Stadion er ret lille med en kapacitet på omkring 15000 hvilket vil sige at selv de øverste pladser er tæt på banen. Det er et rent fodboldstadion og da det er en lille smule ovalt i faconen har stort set alle sæder en god vinkel i forhold til at se begivenhederne på banen. der er ikke nogen storskærm så man kan ikke se mål og andre begivenheder i langsom gengivelse.
Vi giver derfor karakteren 4 stjerner for gode udsigtsforhold og fordi man er tæt på banen.

Stemning:
En stor del af oplevelsen ved at gå til en live fodboldkamp er stemning på stadion. En af de ting man ikke kan få med sig på skærmen hjemme i stuen er lyden , følelsen af at være tæt på hvor det sker , larmen og den intense stemning med videre.
Getafe er en lille klub fra en lille by med et lille stadion og en begrænset fanskare. Desuden rejser fans typisk ikke med udeholdet i Spanien. Derfor er stemningen ret afslappet i forhold til kampe i England, Tyskland eller hos de store hold i Spanien.
Der er sjældent udsolgt. Måske kun til 3 kampe om året når Real og Atletico kommer på besøg og givetvis tager en del af deres fans med og så måske mod FC Barcelona.
Stadion har en kapacitet på 15000 tilskuere cirka og mod mindre hold kommer der måske kun mellem 5000 og 8000. Man føler at man er live til en kamp men der er ikke nogen atmosfære af heksekeddel som f.eks. på Bernabeu. Lidt skuffende at man ikke med et godt spillende og talentfuldt hold som Getafe er istand til at lokke flere på stadion. De relativt høje billetpriser samt behageligheden ved at se en kamp i en bar er nok medvirkende hertil.
Vi kan imidlertid ikke give stemningen på stadion mere end 2 stjerner da der klart mangler intensitet.

Video’en herunder kan muligvis give en indikation af de ret rolige forhold.

Faciliteter:
Stadion er udmærket udstyret med udmærkede plastiksæder overalt. Toiletter og salg af føde og drikke varer så man ikke behøver at tørste under kampen. Der er også salg af et begrænset udvalg af souvenirs artikler i boder foran stadion. Der er ikke nogen storskærm med video men kun en resultattavle.
Der er ikke noget at udsætte på faciliteterne som sådant. De er som de skal være og som nævnt i andre afsnit er både sikkerhed og udsigtsforhold overalt.
Karakteren bliver derfor til 4 stjerner.

Pris:
Det er ikke længere nogen billig fornøjelse at gå til fodbold i de store lande og med kampe fra de store ligaer som den spanske La Primera eller den engelske Premier League. Selv til en kamp med en lille klub som Getafe koster billetter mellem 30 euros og 70 euros alt efter placering på stadion. Kampene plejer at være gradueret sådan at det samme sæde ikke koster det samme til en kamp mod Real Madrid som til en kamp mod Almeria.
Men bortset fra at man altså så har muligheden for at se de helt store hold som Real Madrid og FC Barcelona ved at tage til Getafe synes prisen relativt høj. Set i forhold til stemning på stadion og attraktionen ved et hold som Getafe synes priserne en smule i overkanten. Men fodbold er populært og La Primera regnes af spanierne for at være verdens bedste liga og faciliteterne på det rent nye stadion fra 1998 er fine så Getafe CF mener nok at prisen skal være i den størrelsesorden.
Vi kan imidlertid ikke give mere en 3 stjerner for pris i forhold til oplevelsen ved at gå til fodbold i Getafe. Hvis modstanderen ikke er nogen attraktiv klub kan karakteren sågar komme ned på 2 stjerner.

Samlet Karakter:
Samlet kan man sige at de ydre forhold er iorden så som beliggenhed , sikkerhed , faciliteter med videre. Hvad der mangler er imidlertid det buzz der er ved at gå til fodbold på Estadio Santiago Bernabeu med Real Madrid eller på Camp Nou med Barcelona eller selv hos Atletico Madrid på Vicente Calderon. Buzz faktoren kommer af historien, den langt mere intense atmosfære med 80000 snarere end 8000 på lægterne og med hele opmærksomheden omkring verdens bedste spillere som Ronaldo eller Messi. Forskellen i pris er imidlertid ikke så stor – måske det dobbelte for de bedste sæder og cirka det samme for de dårligste sæder.
Det vil sige at i det lys ja så kan oplevelsen af at gå til fodbold i Getafe kun få 3 stjerner. 3 stjerner er en godkendt karakter fordi at produktet ikke falder igennem på noget af de punkter vi har vurderet men at man vil få en langt større oplevelse ud af at se Real Madrid eller Atletico Madrid på deres respektive stadions.
Hvis man holder med Getafe – hvis ens hold spiller på udebane mod Getafe eller hvis man er i Madrid og man vil til fodbold i tidsrum hvor hverken Real Madrid eller Atletico Madrid spiller på hjemmebane ja så er en kamp i Getafe en udmærket ide. Ellers vil pengene være givet bedre ud på Bernabeu eller Vicente Calderon.

Reklamer

Tags: , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: