Deloitte Football Money League 2010 | Real Madrid’s regnskab

Nyhed:
Det engelske konsulent firma Deloitte’s sports business group offentliggjorde d. 2 marts 2010 tallene for omsætningen i de største europæiske fodboldklubber for sæsonen 2008/09.
Real Madrid var nummer 1 med en omsætning på 401,5 million Euros. Første gang nogensinde at en sportsklub både i Europa eller i USA har omsat for mere end 400 millioner Euros hvilket svarer til mere end 3 mia danske kroner.
Deloitte Football Money League 2010 rapport

I følge Real Madrid’s egne tal var omsætningen på 407 millioner euros men for at gøre tallene så ens som muligt og dermed bedre sammenlignlige har Deloitte formentlig trukket lidt fra.
For at se Real Madrid’s regnskab kan man klikke på linket herunder. Rapporten findes så vidt vides kun på spansk men om ikke andet skulle det være muligt at forstå i hvertfald figurerne med tal:
Real Madrid regnskab 2008/09

Hvis man kort skal knytte en kommentar til figuren på side 5 ja så kommer indtægterne fra 4 kilder:
Marketing: det er trøjesponsorater, merchandise salg, salg af trøjer, salg af reklamer etc.
Retransmissiones: TV indtægter.
Amistosos y competiciones internacionales: venskabskampe og internationale turneringer (Real Madrid får store beløb for at deltage i venskabs og træningskampe udenfor sæsonen).
Estadio: entre indtægter + øvrige indtægter fra stadion såsom VIP bokse, restauranter, merchandise, rundvisninger etc.

FC Barcelona var nummer 2 på listen med indtægter på 365,9 millioner Euros efter en fantastisk sæson der endte med the treble og intet mindre end 6 trofæer for hele år 2009.
For sæsonen 2009/10 forventer Real Madrid indtægter på 422 millioner Euros – altså endnu engang en kraftig stigning og med de store spillerindkøb og den megen buzz omkring klubben må dette være en realistisk målsætning. De kommercielle indtægter fra merchandise salg, reklamer og udnyttelsen af spillernes image må stige kraftigt for sæsonen 2009/10 efter Cristiano Ronaldo og Kaka er kommet til klubben.
Der kommer formentlig også flere tilskuere på stadion mens at TV indtægter formentlig kun stiger svagt (TV aftaler strækker sig som regel over en årrække og er derfor mere stabile end de andre indtægtskilder).
Meget afhænger selvfølgelig også af resultaterne på banen. Kan Real Madrid komme langt i Champions League ja så vil det betyde øgede indtægter både TV-mæssigt, fra stadion og via performance baserede præmier fra UEFA.
Mens der er 7 klubber fra England på listen på trods af at det engelske Pund GBP var svagt i forhold til Euro’en i perioden var der fra Spanien kun 2. Der er altså en kraftig koncentration i Spanien omkring Madrid og Barca mens de næststørste klubber som Atletico Madrid, Sevilla og Valencia er langt efter og ikke kommer ind på listen over de 20 største klubber i verden efter omsætning. Real Madrid omsætter derfor som minimum for mindst 4 gange så meget som hver af disse forfølgere.
I sammenligning med de italienske klubber er der også enorm forskel. Real Madrid ligger på lige godt det dobbelte i omsætning som de italienske giganter Juventus, Milan og Inter.
Den rigeste liga er Premier League mens den næstrigeste er Bundesligaen med 5 klubber på top 20 listen.
Men det er altså de 2 spanske “global brands” der fører foran alle såvel tyske, engelske, italienske og franske klubber, der alle kommer fra større nationale markeder (større TV indtægter for ligaen og større sponsor kontrakter nationalt) men med globaliseringen og den kraftige koncentration i Spanien omkring kun to klubber er det alligevel Real og Barca der kommer ud som nummer 1 og 2.
Både England, Tyskland og Frankrig har en revenue share aftale der betyder at TV pengene fordeles centralt. I Italien går man fra år 2011 også over til en sådan model og derefter er der kun Spanien tilbage blandt de store ligaer hvor klubberne endnu forhandler TV aftaler separat – en model der typisk begunstiger de store klubber.

Reklamer

Tags: ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: